Kelderdichting

Wat is het probleem?

Opstuwende druk van grondwater kan zeer groot zijn. Keldermuren die hiertegen niet bestand zijn vertonen in meer of mindere mate infiltratie of insijpeling zodat belangrijke ruimte verloren gaat. Dankzij kelderdichting en behandeling kan zelfs de meest natte en vochtige kelder omgebouwd worden tot een bruikbare en aangename leefruimte of lokaal.

Kelderdichting van een vochtige kelder door bekuiping

De behandeling van water in een kelder varieert naargelang de graad, ernst en type van infiltratie.

Bekuiping (het waterdicht cementeren van keldermuren) is de vaakst gebruikte behandeling. De behandeling gebeurt in verschillende fases met gebruik van fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels. Een zwak punt zoals de zogenaamde ‘kimnaad’ (het aansluitpunt tussen muren en vloer) krijgt extra aandacht door het aanbrengen van een versterkte hiel.

Voorwaarde voor een succesvolle behandeling is een waterdichte vloer. Indien dit niet het geval is, is het noodzakelijk om een nieuwe, gewapende, vloerplaat te gieten. Een combinatie van beide garandeert een bruikbare kelder met 10 jaar garantie.

Elastische bekuiping

De toepassing van een efficiënte kelderdichting vereist een stabiele constructie en ondergrond, zo niet barst of scheurt deze en krijgt men opnieuw waterschade. De meeste oude keldervloeren liggen trouwens op volle grond (zavelbed) en zijn dus niet stabiel. Bij onstabiele kelders gebruikt NDB Vochtbestrijding dan ook een elastische waterdichte bekuiping.

Drainagesysteem

Afhankelijk van de situatie is het soms veel interessanter om een vloer- of wanddrainage te voorzien. In dit geval gaan wij op de vloerplaat een noppenmembraan gaan plaatsen waarop een vezelversterkte nieuwe beton gegoten wordt, alsook wordt er in de bestaande vloerplaat een uitsparing gemaakt, waar een pomp met pomphuis wordt gemonteerd, die zo al het water die uit de bestaande vloer en kimnaden komt via deze weg zal wegpompen. Ook kan er op de wanden noppenmembraan geplaatst worden, om zo de waterinfiltratie achter deze membranen weg te laten vloeien via de vloerdrainage naar de pomp. 

Met dit systeem zal de waterdruk steeds afgeleid worden en bent u zeker van droge vloeren en wanden! 

Heeft u ook last van een vochtige kelder? Contacteer NDB Renovatie!